Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur (sportswear)

Nieuws

Wasadviezen voor bedrijfskleding

Geplaatst: 20 augustus 2018

Op de juiste manier wassen, onderhouden en bewaren van uw werkkleding is van belang voor de duurzaamheid, de functionaliteit en het comfortbehoud van de kleding. Het is tevens een voorwaarde om de verschillende veiligheidsfuncties van de kleding te kunnen garanderen. Zo kan vuile waarschuwingskleding bijvoorbeeld minder goed licht reflecteren. Hieronder volgen enkele was- en onderhoudsvoorschriften.

HOOFDWAS
Ieder product heeft een speciaal wasvoorschrift dat gevolgd moet worden. Dit voorschrift is aangepast aan het materiaal en de constructie van het betreffende kledingstuk. Als in het wasvoorschrift staat dat de kleding "apart moet worden gewassen", moet dit worden gevolgd. Eventueel kan het kledingstuk met kleding van dezelfde kleur worden gewassen. Houdt rekening met een krimppercentage van 3% voor geweven materiaal en tot aan 5% voor wol/tricot. U kunt het krimpen van de kledingstukken voorkomen door ze na het wassen te strijken. Sommige kledingstukken moeten, om hun pasvorm te behouden, in vorm gerekt worden. Het is belangrijk om ritsen, knopen en klittenband te sluiten als de kleding wordt gewassen. Dit vermindert de slijtage en verlengt de levensduur van de kleding.

VOORWAS
Voorwas is normaal gesproken niet nodig. Bij ernstige vervuiling kan voorwas worden gebruikt, maar met dezelfde hoeveelheid wasmiddel als voor de hoofdwas. Week de kleding van tevoren niet, omdat niet-opgelost wasmiddel de kleding kan beschadigen.

WASMIDDEL
Gebruik voor bonte was een bontwasmiddel. Gebruik geen wasmiddelen met bleekmiddelen. Controleer of het wasmiddel is bedoeld voor de temperatuur waarop de kleding moet worden gewassen. Volg de doseeraanwijzingen op de wasmiddelverpakking. Het is belangrijk te weten dat wasverzachter een negatieve invloed kan hebben op het materiaal en de functie ervan. Zo kan het waterafstotende "ademende vermogen" van het membraan verslechteren. Wij raden om die reden het gebruik van een wasverzachter af.

De meest voorkomende wasvoorschriften voor bedrijfskleding:

DROGEN
Het beste alternatief is in de meeste gevallen om de kleding niet in de droogtrommel te drogen. Schud de kleding uit, trek de stof glad, trek de naden recht en laat de kleding hangend of liggend drogen. Als u toch de droogtrommel wilt gebruiken, moet u de kleding niet helemaal laten drogen in de droogtrommel. Volg de voorgeschreven temperatuur (1 of 2 punten in het droogtrommel symbool) goed. De kleding slijt het meest en krimpt het snelst als deze bijna droog is. Zie de wasvoorschriften voor het betreffende kledingstuk, omdat er uitzonderingen zijn.

INDUSTRIEEL WASSEN
Met industrieel wassen wordt wassen bedoeld in een grootschalige omgeving, dit in tegenstelling tot thuis wassen. Kleding die is gemerkt voor "industrieel wassen" kan in een wasserette worden gewassen volgens de wasvoorschriften. De richtlijnen voor industrieel wassen, ISO 15797, hebben betrekking op temperatuur, wassen en drogen en de te gebruiken wasmiddelen en reactieve stoffen. Proef wassen van kleding bij de betreffende wasserette wordt aangeraden.

VEILIGHEIDSKLEDING
Vervuiling verslechtert de zichtbaarheid van de veiligheidskleding. Het is daarom van belang de kleding regelmatig te wassen en de wasvoorschriften te volgen. Was waarschuwingskleding nooit met wasmiddelen met bleekmiddelen, aangezien dit de luminantie van de kleding verslechtert. Waarschuwingskleding moet in een droge, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Als de kleding moet worden gerepareerd, moet dit met stof en garen worden gedaan die aan de standaard van de kleding voldoen.

SCHOENEN
Om aan de vermelde veiligheidseigenschappen te kunnen voldoen, is het van belang dat de schoenen altijd op de juiste manier worden gedragen en zijn aangesnoerd. Let er ook op of de schoenen erg versleten raken – controleer of zool, naden of bovenkant heel zijn. Maak de schoenen regelmatig schoon met een borstel, verwijder eventuele vlekken met een vochtige doek en gebruik schoensmeer op het bovenleer. Maak de schoenen nooit schoon met benzine, zuren of oplosmiddelen. De schoenen moeten in een droge, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Droog vochtige schoenen nooit bij een warmtebron, zoals een kachel, radiator of in een droogkast. Laat de schoenen langzaam op kamertemperatuur drogen in een goed geventileerde ruimte.

HANDSCHOENEN
Alle handschoenen zijn gemerkt met de juiste certificatie en prestaties. Een beschadigde of slecht zittende handschoen beschermt minder goed. Controleer de handschoenen daarom altijd voor gebruik. De handschoenen mogen niet in contact komen met vuur. Wees voorzichtig als u met bewegende machineonderdelen werkt, omdat de handschoenen kunnen vastraken en handletsel kunnen veroorzaken. Droog en koel bewaren. Zie a.u.b. de markering op uw handschoenen voor de juiste wasvoorschriften of maak ze schoon met een droge borstel.


323