Informatie nodig? Bel 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur (sportswear)

Nieuws

De norm voor reflecterende werkkleding is EN-ISO-20471

Geplaatst: 01 november 2017

Reflecterende kleding met een EN ISO 20471 norm
Kleding met reflecterende strepen moet voldoen aan de Europese regelgeving, de EN ISO 20471 norm. Deze norm is onderverdeeld in een klassenindeling en is afhankelijk van de mate van de zichtbaarheid en het reflecterende vermogen. De EN ISO 20471 norm komt in de plaats van de EN 471 norm. Het grootste verschil is dat de nieuwe eisen praktijkgericht zijn afgestemd. De kwaliteitseisen zijn tevens aangescherpt in deze regelgeving voor reflectiekleding: alleen reflectiestrepen van de hoogste kwaliteit mogen worden toegepast conform de Europese regelgeving. De stoffen en materialen worden tevens getest op zaken als slijtvastheid en waterdichtheid.

De verschillen tussen de oude en nieuwe normering

  • Diverse veiligheidseigenschappen zijn structureel aangescherpt
  • De kleurechtheid van stoffen wordt na 5 wasbeurten getest en niet alleen op nieuwe materialen
  • Klasse 3 kledingstukken kunnen alleen nog maar gecertificeerd worden wanneer het bovendeel voorzien is van reflecterende strepen of reflecterende stof. Het bovendeel is inclusief de mouwen en/of de broekspijpen. De plaatsing en toepassing van materialen in het kledingstuk zijn opnieuw beschreven, de totale omcirkeling van lichaam, armen en benen moet een verhoogde zichtbaarheid vanuit alle oogpunten ten gevolg hebben. De indeling op de voor- en achterzijde van de kleding is 50 met een  afwijking van 10% maximaal
  • Het reflectiemateriaal moet net als het contrasterende materiaal aan eisen voldoen aangaande de kleurechtheid, reflectie, luminantiefactor, ademende kenmerken en de sterkte
  • Voor de normering is het pictogram gebruik aangepast

Kleuren voor signaalkleding
Signalisatie veiligheidskleding is beschikbaar in de kleuren oranje, geel en rood.

Voor reflecterende kleding gelden 3 klassen
Volgens de EN ISO 201471 wordt reflecterende werkkleding ingedeeld in drie verschillende klassen. Deze klassen staan voor welke beschermingsniveaus de reflecterende kleding moet hebben voor diverse situaties.

Klasse 1
Reflecterende veiligheidskleding uit klasse 1 is geschikt voor een omgeving met een laag botsingsrisico en minimaal risico op ongelukken. Met signaal werkkleding uit klasse 1 is het niet toegestaan om langs de openbare weg te werken. Het is bedoeld voor extra zichtbaarheid binnen of buiten het bedrijf, denk hierbij ook aan verkeersregelaars die met name met (gedeeltelijk) daglicht opereren. De verkeerssnelheid is in deze omgeving maximaal 30 km/uur.

Klasse 2
Bedrijfskleding uit Klasse 2 is geschikt voor met name goede zichtbaarheid in de omgeving van wegenbouw, bezorgdiensten en het werken in schemerlicht. Het gebruik van reflecterende bedrijfskleding uit klasse 2 is bovendien toegestaan voor het werken langs de openbare weg met een maximale verkeerssnelheid van 50 km/uur.

Klasse 3
In een donkere werkomgeving is het dragen van reflecterende signaal werkkleding uit klasse 3 verplicht. Deze optimale zichtbaarheid verminderd sterk het risico op ongevallen bij een verkeersnelheid van in ieder geval 90 km/uur.

Certificering gecombineerd voor werkkleding
Werkkleding kan heel goed worden voorzien van een gecombineerde certificering. Gekeken wordt hierbij naar een combinatie van kledingstukken en de volume van het reflecterende materiaal dat toegepast is. De werkkleding komt hierdoor soms in een hogere klasse, echter deze klasse betreft alleen voor de combinatie van kleding items en niet voor de afzonderlijke kledingstukken.

Wat u moet weten
De meeste bedrijven willen een bedrukking of logo op werkkleding laten aanbrengen. Reflecterende bedrijfskleding moet aan strenge eisen voldoen en dus worden aan het bedrukken van reflectiekleding eisen gesteld. Bij Maxipromo adviseren wij u graag zodat uw werkkleding nog steeds aan de eisen voldoet, met behoud van uw bedrijfshuisstijl.

Het reinigen van uw  gecertificeerde werkkleding
Werkkleding met deze normeringen heeft gedegen onderhoud nodig. Reflectiekleding dient op een professionele wijze gewassen en gedroogd te worden. Het kan nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de kleding en reflectie hebben als hier niet de juiste aandacht aan besteed word.

Advies voor werkkleding met normering en bedrukking
Bij Maxipromo in Nunspeet adviseren wij u graag, bel ons of kom langs in onze ruime showroom!


323