Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur (sportswear)

Kleding normeringen

Werkkleding en veiligheidskleding
De Europese wetgever maakt onderscheid tussen werkkleding en veiligheidskleding. In eerste instantie is werkkleding niet bedoeld om de persoon te beschermen, veiligheidskleding is daarentegen wel bedoeld om de drager te beschermen. Bij bijzondere invloeden en omstandigheden is veligheidskleding wenselijk en verplicht, zoals bij:
• Hitte
• Regen, wind en kou
• Straling (infrarood en UV)
• Gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen, oliën, chemicaliën en zuren)
• Gevaarlijke omstandigheden (schuren, snijden, explosiegevaar, statisch elektrische ontladingen)

Normering
In de richtlijn EEG 89/686/EEG zijn de eisen voor veiligheidskleding wettelijk vastgelegd. In deze Europese normen zijn de eisen per kledingsoort beschreven, per kledingstuk vindt u in het overzicht met de betreffende norm en de verschillende prestatieniveaus. Pictogrammen geven aan tegen welk risico de drager beschermd wordt, tevens de producent en het desbetreffende CE-nummer.

Kledinglabel
Op elk kledingstuk wordt een duidelijk label bevestigd waarop allerlei symbolen en cijferreeksen staan. Deze codes geven de normering aan welke voor het betreffende kledingstuk geld. Een CE-etiket is kenmerken voor gecertificeerde kleding. Bij de kleding zit tevens een korte gebruikersinstructie. De pictogrammen worden hierin uitgelegd en er staat informatie op over onderhoud, maatvoering en specifieke zaken waar de drager van de bedrijfskleding op moet letten. Normeringen worden in 3 categorieën onderverdeeld:

Klasse 1:  Laag risico
Bijvoorbeeld regenkleding valt in deze klasse. De kleding wordt niet door een onafhankelijk testinstituut gecontroleerd, maar door de producent zelf.

Klasse 2: Gemiddeld risico
Laskleding en zichtbaarheidskleding vallen bijvoorbeeld in deze categorie. Eenmalig wordt een voorbeeld van het kledingstuk naar een onafhankelijk testinstituut gestuurd ter controle, ook wel “typekeuring” genoemd.

Klasse 3: Hoog risico
Denk bij deze klasse aan kleding die bescherming biedt tegen het risico van bijvoorbeeld chemicaliën of hitte. Jaarlijks wordt de kleding gecontroleerd door een onafhankelijk testinstituut.
 

363